HTML

Greve-kert2.jpgGreve-kert1.jpg

képek

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Új élet Dániában

Friss topikok

Címkék

Aug. 20., hétfő Könyvtár

2012.08.20. 16:37 barbara37

Reggel 6 körül már fent voltam, max. 2 órás alvás után. Megcsináltam a maradék főtt krumpliból a majonézes burg.salátát. Begónia ma este még itt alszik, én meg majd a folyosói kanapén. 20 napig lesz Koppenhágában, azért jött ide Svájcból, hogy franciául tanuljon egy könyvtárban. Genfben él most, és azért jött ide önállóan tanulni, mert ott dumálással tölti el az idejét, ezért egy számára ismeretlen helyre akart jönni, ahol senkit nem ismer és így az idejét valóban a nyelvtanulással tölti. 39 éves, gyermektelen, Spanyolországban általános iskolásokat tanított, majd beindított egy bed and breakfast vállalkozást, ami tönkrement, így most van egy csomó adóssága. Remélem, holnap este már nem alszik itt (ez ma este fog kiderülni),mert nincs kedvem még egy hetet a folyosón aludni.

Rendkívül jó idő van itt. Meleg, az emberek nyári pólóban, sortban flangálnak és bicikliznek. Nyári ruhát persze nem hoztam, így elég melegem van itt.

Begónia sokáig készülődik reggel és még így is vissza kellett mennünk a mobiljáért. És be nem áll a szája, folyamatosan dumál. Egyébként kedves nő. Megbeszéltem vele, hogy elmegyünk salsázni a héten. Reggel mondta, hogy Chris este ivott és megkérdezte, hogy ez mindennapos -e. Igen, az, úgy tűnik. így lazul le esténként, több pohár vörösborral. Ez számomra nem zavaró.

Begóniával elmentünk a Christianshavn-i könyvtárba ( a metróállomásnál van, tehát 2 perc sétára az aug. 27-től bérelt hostelszobámtól. A könyvtárak itt ingyenesek, a kölcsönzés és az internethasználat is. Kértem dán nyelvtanulási anyagokat, de számomra használhatatlanok. Szerencsére a pronunciator.com nagyon jó oldal, kiejtve és leírva egyaránt lehet látni az adott mondatot. A könyvtáros tanácsát kértem, melyik nyelviskolát válasszam (mindegyikben ingyenesen lehet a dán nyelvet tanulni a külföldieknek, akiknek van itteni tartózkodási engedélyük és személyi azonosító kártyájuk). Az, amit javasolt, nagyon szimpatikus, mert személyesen elbeszélgetnek minden jelentkezővel, illetve a gyorsított (3-mas) szinten belül is lehet az extra gyorsított változatot választani. A tanfolyamra jelentkezéstől számítva 3 éve van minden bevándorlónak, hogy a legmagasabb, 6-os szintre eljusson (persze nem muszáj minden szintet elvégezni, csak 3 évig ingyenes a nyelvtanítás, így szerintem érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.)

A suliról majd csak szeptemberben tudok nyilatkozni. Addig még rengeteg szabad időm van, amit ezentúl igyekszem tartalmasan eltölteni. Fogom tanulni a nyelvet, ezen a hétvégén meg jó idő esetén Chris-el és a gyerekekkel Svédországba megyek kirándulni, ellenkező esetben szeretnék találkozni pár itt élő külföldivel vagy dánnal. A munkavállalást egyelőre elhalasztom, a nyelvi készségeim fejlődésével egyre jobbak lesznek a lehetőségeim ezen a téren.

Begónia szerencsére talált másik szállást, így már nem fogok találkozni vele és nem kell a folyosón sem aludnom :-) Amikor 28-án visszajön még két napra, akkor meg már nem leszek ott :-)

Nem ide tartozik, de ma láttam: egy nő simán egy köztéri padon hagyta a kézitáskáját, hogy 10 lépéssel arrébb tüzet kérjen.Nálunk ez elképzelhetetlen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaielmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr184721780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása